Αναζήτηση

Ναι, αλλα τι ειναι «αγαπη»; Εχω ακουσει πολλες φορες γι’αυτη...

"...Σήμερα , το πρωί που βρήκα την Εύα «στις καλές της», την ρώτησα μερικά πραγματάκια για την ζωή της εδώ. Για την ακρίβεια, της έκανα επίθεση… από ερωτήσεις αυτή τη φορά. Βλέπετε, η περιέργεια είναι προτέρημα της γάτας ή και ελάττωμα, όπως θέλετε πείτε το.
Η Εύα δυσανασχέτησε από τις πολλές ερωτήσεις μου .
«Είσαι ένας μπελάς! Το ξέρεις; Τόσες πολλές ερωτήσεις! Μία μία τις ερωτήσεις σπόρε!» είπε ενοχλημένη.
«Ωραία! Πες μου πρώτα πως ήρθες εδώ..» την ρώτησα.
Η Εύα άλλαξε ύφος και άρχισε να μου διηγείται με νοσταλγία.
«Ήμουν λίγο μεγαλύτερη από εσένα. Γατάκι κι εγώ. Βρέθηκα στο δρόμο όπως κι εσύ και με περιμάζεψε μια φίλη της Αλίκης. Με έδωσε σε εκείνη. Ήταν τόσο καλή και γλυκιά μαζί μου η Αλίκη! Την αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Ήμουν η πιο ευτυχισμένη γατούλα του κόσμου!»
«Τι σημαίνει ‘αγάπησα’» ρώτησα ανοίγοντας διάπλατα τα μάτια μου.
Η Εύα με κοίταξε για λίγο σμίγοντας τα φρύδια της με απορία.
«Θεέ μου! Πόσο μικρός είσαι; Δεν ξέρεις τι είναι «αγάπη»; Είναι συναίσθημα. Λένε ότι εμείς οι γάτες δεν αγαπάμε τους ανθρώπους όμως στην πραγματικότητα τους αγαπάμε πολύ και αφοσιωνόμαστε σ’ αυτούς για μια ζωή. Αρκεί, να μας αγαπούν και εκείνοι.»
Τώρα είναι που δεν καταλάβαινα τίποτα.
« Ναι, αλλά τι είναι «αγάπη»; Έχω ακούσει πολλές φορές γι’αυτή… Η μαμά μας μας έλεγε για την «αγάπη», αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς είναι! Είναι αυτό που αισθάνομαι όταν βλέπω το πιατάκι μου με το φαγητό; Είναι, ας πούμε, όταν γουργουρίζω κάνοντας ‘πατουσάκια’ στο μαξιλάρι μου; Ή η χαρά μου για το παιχνίδι;»
«Κουτό γατί! Αυτά είναι απλώς ευχαρίστηση. Δεν είναι αγάπη. Θα καταλάβεις τι σημαίνει αγάπη όταν θα δεθείς μαζί τους τόσο πολύ που θα χαίρεσαι μόλις τους βλέπεις, άσχετα από το αν θα σε ταΐσουν ή όχι! Και η χαρά σου θα ξεπερνά και την χαρά του παιχνιδιού.» 
«Εσύ; Τους αγαπάς τώρα;» τόλμησα την ερώτηση.
«Φυσικά! Δεν έπαψα ούτε στιγμή. Ακόμα και εσένα μπόρεσα να δεχτώ, αφού τους δίνεις χαρά. Κι εγώ θέλω να τους βλέπω χαρούμενους… Αυτό είναι αγάπη μικρέ!»
«Εμένα με αγαπάς;» ρώτησα γεμάτος ελπίδα.
«Μην πιέζεις την τύχη σου σπόρε! Με νευριάζεις πολύ αλλά σε ανέχομαι γιατί είσαι επιλογή αυτών που αγαπώ. Δεν ξέρω αν θα σε αγαπήσω κάποτε, πάντως προς το παρόν μου είσαι ενοχλητικός.»
Έσκυψα το κεφάλι μου απογοητευμένος.
«Κατάλαβα! Θέλεις να φύγω!» είπα με παράπονο. (Όχι πως θα της έκανα την χάρη αν μου έλεγε ‘ναι’)
«Μην κατσουφιάζεις! Δεν θέλω να φύγεις. Αν φύγεις, ο Στέλιος και η Αλίκη θα κλαίνε κι εγώ δεν θέλω να κλαίνε. Είναι πολύ δυσάρεστο όταν κλαίνε οι άνθρωποι. Σημαίνει ότι πονάνε μέσα τους. Κι όταν αγαπάς κάποιον δεν θέλεις να πονάει μέσα του.»
«Τους έχεις δει να κλαίνε;» ρώτησα γεμάτος απορία.
«Εσύ τι λες ανόητο γατί; Τόσα πολλά χρόνια κοντά τους, είδα την Αλίκη να κλαίει πολλές φορές. Και από χαρά και από λύπη. Αργότερα όταν ήρθε στην ζωή μας το μωρό, ο Στέλιος, αυτός να δεις κλάμα! Ξεσήκωνε όλη την γειτονιά με το κλάμα του!»
« Τώρα όμως δεν κλαίει πια.» διαπίστωσα.
«Και τώρα κλαίει αλλά πιο σπάνια…. Άκου μικρέ…. Είναι πολύ καλό παιδί ο Στέλιος κι αν τον στενοχωρήσεις , θα έχεις να κάνεις μαζί μου, κατάλαβες;» είπε και με αγριοκοίταξε.
«Εντάξει γιαγιά!» είπα και της έκλεισα το μάτι.
«Και μην με λες ‘γιαγιά’! Μπορεί να είμαι μεγάλη αλλά μια χαρά κρατιέμαι για την ηλικία μου… Εσείς, οι σημερινοί νέοι δεν έχετε κανέναν σεβασμό πια! Άντε, δρόμο τώρα , πήγαινε να παίξεις… Με κούρασες!» είπε και κουλουριάστηκε στον καναπέ. Κοιμήθηκε αμέσως.
«Μα καλά, στα μουστάκια της τον έχει τον ύπνο αυτή η γάτα;» αναρωτήθηκα.

Συμπεράσματα :  
-Η Αλίκη αγαπά τον Στέλιο και την Εύα.
-Η Εύα αγαπά την Αλίκη και τον Στέλιο.
-Ο Στέλιος αγαπά την Εύα και την Αλίκη.
-Η αγάπη είναι όταν χαίρεσαι να βλέπεις τον άλλον χαρούμενο.
-Εγώ είμαι χαρούμενος όταν παίζω, η Αλίκη χαίρεται όταν με βλέπει, ο Στέλιος χαίρεται όταν με βλέπει… ΑΡΑ… Ίσως να με αγαπούν κι εμένα!

Απορίες:
-Το κλάμα είναι τόσο κακό όσο λέει η Εύα;
-Εγώ θα τους αγαπήσω κάποτε;
-Είναι τόσο σημαντική η αγάπη στην ζωή μας;""Share this:

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου