Αναζήτηση

Συνέντευξη στο Tsouxtra free press

Η Βάσια Ακαρέπη νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, όσοι ζουν στον Κορυδαλλό λίγο πολύ την γνωρίζουν. Ιδίως, όσοι έχουν καλή σχέση με το ίντερνετ,όπου η δράση της Βάσιας είναι πλούσια, συνεπής και πάνω απ’ όλα «Κορυδαλλιώτικη».


T.F.P… Βάσια σε καλωσορίζω στο χώρο μας και σε ευχαριστώ που δέχθηκες την πρόταση μας για μια διαδικτυακή συνέντευξη.

Β.Α … Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

T.F.P … Αρχικά θέλω να μοιραστείς με τους αναγνώστες του blog μας ποια είσαι, δηλαδή ένα μικρό βιογραφικό με πράγματα που έχεις κάνει στο παρελθόν και πως σου δημιουργήθηκε η ανάγκη να εκφραστείς μέσα από την συγγραφή;

Β.Α …Λοιπόν, η ιστορία μου ξεκινά κάπως έτσι. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Κορυδαλλό. Σπούδασα Νηπιαγωγός , αλλά δεν εξάσκησα ποτέ το επάγγελμα αυτό. Η αγάπη μου για την αισθητική με κέρδισε κι έτσι παράλληλα με την σχολή, σπούδασα και επαγγελματικό μακιγιάζ στην σχολή Ν.Αυγερινοπούλου, όπου και διακρίθηκα με το Α΄βραβείο. Πολύ γρήγορα βρέθηκα σε μεγάλη εταιρεία καλλυντικών ως make up artist και σύμβουλος αισθητικής, σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων. Από τα νεανικά μου χρόνια ήμουν -και συνεχίζω να είμαι- μέλος της θεατρικής ομάδας «Σπουδαστήρι Θεάτρου»του δήμου Κορυδαλλού, ενώ έχω πάρει μέρος σε πολλές παραστάσεις. Μέσα από αυτή την εμπειρία είχα την τύχη να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους του Κορυδαλλού και να τον αγαπήσω ακόμη περισσότερο.

T.F.P … Η ενασχόλησή σου με το θέατρο για αρκετά χρόνια σε βοήθησε στην νέα σου ιδιότητα αυτή της συγγραφής;

Β.Α …Η «ιδιότητα» υπήρχε μέσα μου από τα παιδικά μου χρόνια. Από τα δέκα μου σχεδόν , έλεγα πως θέλω να γίνω συγγραφέας όταν μεγαλώσω. Φυσικά, αυτά τα παιδικά όνειρα αλλάζουν συνεχώς , όμως κάτι από αυτά μένει στην ψυχή μας σαν σημάδι. Σαν σπόρος.  Και την δεδομένη στιγμή ξυπνά! Εννοείται πως το θέατρο με βοήθησε πάρα πολύ. Ιδιαίτερα τα θεατρικά κείμενα και η ανάλυση τους είναι- ίσως- το καλύτερο μάθημα για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την συγγραφή. Κι αυτό γιατί, οι χαρακτήρες μέσα στα θεατρικά έργα είναι ολοκληρωμένοι. Επιπλέον, η ανάλυση των γεγονότων σε κάθε θεατρικό έργο ήταν μια πολύ καλή εξάσκηση για μένα. Το πόσο ‘καλό’ μου είχε κάνει η ενασχόληση με το θέατρο το κατάλαβα μόλις ξεκίνησα να γράφω. Στο θέατρο παίζεις διάφορους ρόλους. Μάντεψε! Και στην συγγραφή συμβαίνει το ίδιο.

T.F.P … Με τι ασχολείσαι; Η συγγραφή φτάνει για να καλύψει ένα ικανοποιητικό εισόδημα;


Β.Α ... Η συγγραφή είναι μεράκι! Δεν το κάνεις για να έχεις εισόδημα , το κάνεις για την ψυχή σου. Γιατί αν δεν το κάνεις , θα σκάσεις! Τώρα, αν στο μέλλον καταφέρεις να έχεις και ικανοποιητικό εισόδημα , αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι συγγραφείς το καταφέρνουν, κάποιοι άλλοι όχι. Θέλει πολύ επιμονή και υπομονή για να δρέψεις τους καρπούς των κόπων σου. Ο δρόμος είναι μακρύς κι εγώ είμαι ακόμη στα πρώτα βήματα.T.F.P … “Μια νύχτα που κράτησε χρόνια” αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου σου, πες μας πως προέκυψε ο τίτλος και τι πραγματεύεται η ιστορία που έπλασες;

Β.Α … Το βιβλίο μιλάει για την λύτρωση μέσω της συγχώρεσης και προς τον εαυτό μας αλλά και προς τους άλλους. Τα «βάρη» που έχει ο καθένας στην ψυχή του είναι οι δαίμονες του, που πρέπει να τους δει μπροστά του και να τους πολεμήσει. Το να συγχωρείς όποιον σε έβλαψε – ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό- είναι το πρώτο βήμα για την προσωπική εσωτερική γαλήνη. Αυτό πραγματεύεται η ιστορία των δύο ηρώων, του Μάρκου και της Κασσάνδρας. Πρόκειται για δυο πολύ διαφορετικούς ανθρώπους, που η μοίρα τους έφερε κοντά για έναν και μόνο λόγο. Να λυτρωθούν , ο ένας μέσα από την ύπαρξη του άλλου. Να κλείσει ο κύκλος που μένει στις ψυχές τους ανοιχτός και τους πονά. Η Κασσάνδρα είναι συγγραφέας και η ζωή του Μάρκου , όπως εκείνος της την διηγείται, αποτελεί για εκείνη το θέμα του καινούριου της βιβλίου. Η «συνεργασία» τους και η ερωτική σχέση όμως που δημιουργείται ανάμεσά τους, ανοίγει τις πύλες του παρελθόντος απ΄τις οποίες ξεπηδούν οι χειρότεροι φόβοι των δύο ηρώων. Θα έχουν οι ήρωες αρκετή δύναμη να παλέψουν με αυτούς; Και ποια θα είναι η πορεία τους μετά από το σημείο μηδέν στο οποίο βρίσκονται τώρα;.
Αυτό που εγώ ήθελα να τονίσω μέσα σε αυτό το βιβλίο είναι πως οι αξίες της ζωής μας γίνονται το φως που φωτίζει τον δρόμο, κι όσο μεγάλη κι αν είναι η νύχτα που μας περιβάλει , αργά ή γρήγορα θα έρθει η αυγή. Η φιλία, η ελπίδα, η δύναμη, η συγχώρεση, η ανθρώπινη αγάπη και συμπόνια, η αλληλοβοήθεια, το γέλιο, το δάκρυ, ο έρωτας, η ευγνωμοσύνη, όλα αυτά είναι αχτίδες φωτός, κι είμαστε τυφλοί αν δεν τις βλέπουμε. ... Όσο για τον τίτλο, δεν θα πω πως προέκυψε, όποιος διαβάσει το βιβλίο θα καταλάβει απόλυτα! Έτσι..να αφήσουμε κι ένα μυστήριο ..

T.F.P … Θα προσπαθήσω κάπου εδώ να βγάλω και είδηση, το επόμενο το έχεις αρχίσει Βάσια; Οι fan σου ανυπομονούν να μάθουν. Μπορείς μέσα σε λίγες γραμμές να μας πεις τι έχεις αρχίσει ή τι έχεις στο μυαλό σου;

Β.Α …Λοιπόν, το επόμενο το έχω ήδη τελειώσει. Δεν μπορώ να πω πολλά για την ιστορία, αλλά θα πω μόνο αυτό.. Πρόκειται για μια ανατρεπτική και αλληγορική ερωτική ιστορία! Μπορούμε να πούμε πως είναι μια ‘έρευνα’ περί έρωτος, ψυχής, ζωής, γυναικείας και ανδρικής φύσης.Κι όλα αυτά δοσμένα με ένα ιδιαίτερο χιούμορ. Δεν θα πω άλλα, όταν θα έχω νεότερα για την έκδοσή του, θα το μάθετε! Τώρα μαζεύω υλικό για το τρίτο βιβλίο που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι μυθιστόρημα...

T.F.P … Πόσο δύσκολο είναι για κάποιο νέο να εκδώσει ένα βιβλίο στις μέρες μας; Αντιμετώπισες δυσκολίες;

Β.Α ... Είναι δύσκολο μα όχι ακατόρθωτο. Οι απαντήσεις που θα λάβει ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας όταν στείλει το έργο του στους εκδοτικούς οίκους είναι τις περισσότερες φορές αρνητικές, όμως δεν πρέπει να απογοητεύεται. Δεν σημαίνει πως δεν είναι καλό.Ίσως να σημαίνει απλώς πως το έργο του δεν ταιριάζει με τα εκδοτικά ενδιαφέροντα του οίκου εκείνη την δεδομένη στιγμή. Ωστόσο υπάρχουν και οι εκδοτικοί οίκοι αυτοέκδοσης κατά την οποία ο συγγραφέας χρηματοδοτεί την έκδοση του βιβλίου του. Εγώ προτίμησα τον πρώτο δρόμο, έστειλα το βιβλίο μου σε πέντε εκδοτικούς οίκους και μετά από τέσσερις μήνες πήρα την απάντηση από τις εκδόσεις «Μίνωας». Δεν μπορώ να πω πως αντιμετώπισα δυσκολίες, εκτός βέβαια από την αγωνία της αναμονής.

T.F.P … Όλη η χώρα εδώ και μερικά χρόνια βιώνει μια ανελέητη κρίση, πιστεύεις ότι η κρίση είναι μόνο οικονομική; Κρίση και τέχνη, πόσο μπορεί να επηρεάσει μια οικονομική κρίση την τέχνη;

 Β.Α …Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κυρίως κρίση των αξιών μας. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσουμε τις αρχές μας, να αναλογιστούμε την ζωή μας, τα λάθη μας, και να γίνουμε λίγο πιο ανθρώπινοι σε όλα. Η τέχνη δεν νομίζω πως επηρεάστηκε από την κρίση, ίσα ίσα. Πιστεύω πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που στράφηκαν σ’αυτήν. Είναι και βάλσαμο για την ψυχή μας , ας μην το ξεχνάμε.

T.F.P … Γνωρίζω καλά ότι αγαπάς πολύ τον Κορυδαλλό, μάλιστα αυτό είναι ευδιάκριτο μέσα από το προσωπικό σουblog “love korydallos” ένας ιδιαίτερος κοριτσίστικος Κορυδαλλιώτικος χώρος. Πες μας λίγα λόγια για το blog σου.

Β.Α …Πριν τέσσερα χρόνια  ξεκίνησα να ασχολούμαι με το blogging. Δημιούργησα ένα blog (το οποίο καταργήθηκε) και δειλά δειλά έγραψα κάποια κείμενα.Ύστερα, έκανα μια έρευνα στα blogs του Κορυδαλλού και συνειδητοποίησα πως δεν υπήρχε ένα blog που να μιλάει για την όμορφη πλευρά του Κορυδαλλού, αυτή την πλευρά που εγώ έβλεπα και αγαπούσα.Έτσι δημιουργήθηκε το Love Korydallos, ένα blog στο οποίο μπορούσα να είμαι ο εαυτός μου, να μιλάω για αυτά που βλέπω γύρω μου καθημερινά, για όσα μέρη επισκέπτομαι και μου αρέσουν και –γιατί όχι- να βοηθήσω να αναδειχτεί ακόμη περισσότερο ό,τι καλό υπάρχει εδώ, στην αγαπημένη μικρή μας πόλη. Τα κείμενα είναι όλα δικά μου εκτός πολύ λίγων εξαιρέσεων (που αναφέρεται η πηγή) και ενυπόγραφα. Πρόκειται για καθαρά προσωπικές απόψεις, δεν χρηματοδοτούμαι από κανέναν και εκφράζω μόνο την θετική μου άποψη. Όσα πράγματα δεν μου αρέσουν, όλα όσα ίσως θα με έκαναν να γκρινιάζω, πολύ απλά δεν έχουν θέση στο Love Korydallos. Είναι ένα blog αγάπης και θετικής ενέργειας και απευθύνεται σε όλους εκείνους που αισθάνονται «Αγαποκορυδαλλιώτες» όπως συνηθίζω να αποκαλώ τους αναγνώστες.T.F.P … Θα ήθελα να μας πεις δυο λόγια για τον Κορυδαλλό μας, πως βλέπεις την πόλη μας, λίγα λόγια για τα έργα που γίνονται, λίγα λόγια από μια γυριστρούλα.

Β.Α … Τι να πω για την πόλη μας, τα έχω πει όλα και είναι πια γνωστό πως την αγαπώ. Από την άλλη βλέπω και αρνητικά, το ότι δεν μιλώ γι'αυτά δεν σημαίνει πως δεν τα βλέπω. Όμως πιστεύω πως εστιάζοντας στα θετικά, και με συλλογική προσπάθεια όλα μπορούν να φτιάξουν. Όσο για τα έργα , αυτό που βλέπω εγώ είναι μια γενική εικόνα βελτίωσης της πόλης που ακόμα μπορεί να μην έχει φανεί αλλά στο μέλλον θα έχουμε έναν άλλο Κορυδαλλό, πιο «αναβαθμισμένο».
Είμαστε αισιόδοξες κι εγώ και η Γυριστρούλα.. Εκείνη μάλιστα είναι ακόμη πιο αισιόδοξη από μένα. Τώρα μάλιστα που θα έχει και το Μετρό μέσα στην πόλη της, ποιος την πιάνει!
Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει η Γυριστρούλα είναι το alter ego μου στο Love Korydallos. Είναι ένας χαρακτήρας που δημιούργησα-ακριβώς όπως κάνω στα βιβλία- με δική της προσωπικότητα.Ένα φρέσκο κορίτσι, που χαίρεται με τα πάντα! «Αγαποκορυδαλλιωτάκι» από τα λίγα η Γυριστρούλα!

T.F.P … Πόσο ασχολείσαι με την πόλη μας και τα κοινά; Ενημερώνεσαι για την τοπική αυτοδιοίκηση; Μας διαβάζεις Βάσια;

Β.Α …Φυσικά και ενημερώνομαι για την τοπική αυτοδιοίκηση. Διαβάζω όλες τις απόψεις και προσπαθώ να βλέπω όσο πιο αντικειμενικά γίνεται την κατάσταση. Σας διαβάζω αρκετά συχνά, βέβαια για να είμαι ειλικρινής δεν συμφωνώ πάντα μαζί σας αλλά ούτε διαφωνώ πάντα. Αναλόγως.

T.F.P … Μίλα μου λίγο για την γυναίκα Βάσια, πως διαχειρίζεσαι τον ελεύθερο χρόνο σου και ποιες είναι οι δραστηριότητες που πραγματικά σε ευχαριστούν;

Β.Α …Τον ποιον; Τι σημαίνει «ελεύθερος χρόνος»; Όλος μου ο χρόνος είναι κατειλημμένος από το παιδί μου, τις δουλειές μου, το θέατρο, τα blogs και το γράψιμο. Κάπου εκεί στην άκρη έχω βάλει και το χορό – είμαι μέλος σε μια χοροθεατρική ομάδα alternative bellydance-  και την ενασχόληση με το διάβασμα και τις χειροτεχνίες. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Όλα με ευχαριστούν , και αν κάτι από όλα έπρεπε να το σταματήσω, νομίζω πως δεν θα ήμουν πλήρης. Βέβαια, πάντα ξεκλέβω λίγο χρόνο για τους φίλους μου και για τους ανθρώπους που αγαπώ. Χωρίς φιλία και αγάπη η ζωή μας θα ήταν άδεια..  Κι επειδή έρχονται και γιορτές να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες σας να περάσουν όμορφα , κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα
Καλές γιορτές να έχουμε !


Share this:

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου