Αναζήτηση

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑΣ"Γνωρίζουμε όλοι ότι η ζωή κρύβει μεγάλες συγκινήσεις, βαθιές – δυσβάσταχτες λύπες μι κι ασύγκριτες, ανεπανάληπτες χαρές. Το βιβλίο της Βάσιας Ακαρέπη, είναι πράγματι ένα κράμα από γλυκιές μα και πικρές στιγμές, δεμένες από τα χέρια μιας γοητευτικής προσωπικότητας, της Μάρθας.
Σε χρόνο παράλληλο, στο παρόν αλλά και στο παρελθόν, δύο γυναίκες που τις συνδέει συγγένεια εξ’ αίματος, αναγκάστηκαν να χωριστούν άδικα αλλά στην πραγματικότητα, ήταν και είναι πάντα μαζί, ακόμα κι όταν η Μάρθα δεν βρίσκεται πια στη ζωή.
Μέσα από τις γλυκιές συνταγές της, επικοινωνεί με τρόπο παράδοξο με την ανιψιά της όχι μόνο για να της μάθει να φτιάχνει γλυκά, αλλά περισσότερο για να την προσκαλέσει σ’ ένα κυνήγι θησαυρού που μοιραία θα την οδηγήσει στη λύση ενός αινίγματος που κρύβει πολύ περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.
Οι δύο πρωταγωνίστριες του βιβλίου ξεχωρίζουν και παρότι αγάπησα την Έλλη, λάτρεψα τη Μάρθα στην κυριολεξία. Για μένα αυτή είναι η κεντρική ηρωίδα και είναι πάντα παρούσα ακόμα και στα κεφάλαια του παρόντος όπου στην ουσία απουσιάζει.
Κάθε συνταγή που καλείται να εκτελέσει η Έλλη, κρύβει μέσα της ένα μήνυμα κι είναι τόσο λεπτές οι γραμμές μεταξύ λύπης και χαράς, τόσο κοντά, όπως η πικρή σοκολάτα που μπορεί ταυτόχρονα να προκαλέσει ανάμεικτα γευστικά συναισθήματα.
Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι μια από τις πέντε αισθήσεις είναι και η γεύση ενώ είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Και μιας και μιλάμε για τον έρωτα, έχει άραγε το βιβλίο μας αυτό έρωτα; Μα φυσικά κι έχει! Γίνεται ωραία ιστορία χωρίς έρωτα; Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν γίνεται. Πώς θα δέσει το γλυκό;
Ο κάθε αναγνώστης λοιπόν θ’ ακολουθήσει τα μικρά «Ψιχουλάκια» της Μάρθας, τους κόκκους της ζάχαρης, τα γλυκά και τραγανά κερασάκια ώστε να οδηγηθεί στην ύστατη και συγκλονιστική αποκάλυψη που απογειώνει το βιβλίο.
Όπως ακριβώς σε μια καλοστημένη παράσταση που ανατρέπονται τα πάντα στην τελευταία πράξη, έτσι ακριβώς κι εδώ σας περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις.
Το αίνιγμα της Κερασόπιτας είναι μια ιστορία για τη ζωή, για τους ανθρώπους, τις επιλογές που αυτοί κάνουν και είναι βέβαιο πως μπορούν εύκολα να μεταμορφωθούν από αγγέλους σε δαίμονες ή από απλούς, ασήμαντους ανθρώπους σε ιερές και σπάνιες ψυχές, ικανές ν’ αγαπούν βαθιά μέχρι τέλους και να μη διστάζουν ν’ αποδώσουν δικαιοσύνη με τον δικό τους τρόπο.
Είναι αλήθεια πως η ζωή είναι γλυκιά μα ακόμα κι όταν αυτή μας προδίδει και μας πικραίνει, εμείς μπορούμε με τις πράξεις μας ν’ απαλύνουμε τον πόνο γλυκαίνοντάς τη. Όπως λέει και το γνωστό τραγούδι της Μαίρη Πόπινς: “A Spoonful of sugar helps the medicine go down”."

Δημοσιεύτηκε στο Goodreads
https://www.goodreads.com/review/show/1931230342


Share this:

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου